A múlt héten nosztalgiáztam egy kicsit, mert hétvégén haza utaztam és anyukám feltette az ilyenkor szokásos, elmaradhatatlan kérdést, hogy mit süssön a kis családnak. Az egyik kedvencem jutott az eszembe, ami igazi családi recept. Nagymamám sokszor készítette el nekünk amikor a család apraja nagyja összegyűlt, a receptet pedig anyukám is megörökölte, és én is féltve őrzöm a kis szakácskönyvemben.
Amire szükségünk lesz a tésztához:
- 3 dkg zsír (nem csak azért, hogy autentikus legyen a recept, zsírral készítve a tészta össze sem hasonlítható a margarinnal készült társaival)
- 15 dkg porcukor
- 2 ek. méz
- 3 ek tej
- 1 citrom héja és leve
- 45 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 tojás
Ezután 4 felé vesszük a tészát, bucit formálunk belőlük és tepsi méretűre nyújtjuk őket.
Mindegyik lapot egyesével, zsírozott tepsi tetején sütjük.
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 vaniliáscukor
- 1 citrom héja és leve
- 3 dl tej
- 3 kanál gríz
- egy réteghez baracklekvár
A sütemény összeállításának sorrendje:
Tészta - Krém - Tészta - Baracklekvár - Tészta - Krém - Tészta
Porcukorral meghintve tálaljuk. A süti másnaposan az igazi, mert addigra megpuhul teljesen a tészta is, a citromos íz pedig addigra lesz tökéletes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése