Pages

A nagyi receptje: Grízes mézes

2016. január 7., csütörtök

A múlt héten nosztalgiáztam egy kicsit, mert hétvégén haza utaztam és anyukám feltette az ilyenkor szokásos, elmaradhatatlan kérdést, hogy mit süssön a kis családnak. Az egyik kedvencem jutott az eszembe, ami igazi családi recept. Nagymamám sokszor készítette el nekünk amikor a család apraja nagyja összegyűlt, a receptet pedig anyukám is megörökölte, és én is féltve őrzöm a kis szakácskönyvemben.


Amire szükségünk lesz a tésztához:
  • 3 dkg zsír (nem csak azért, hogy autentikus legyen a recept, zsírral készítve a tészta össze sem hasonlítható a margarinnal készült társaival)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek. méz
  • 3 ek tej
  • 1 citrom héja és leve
  • 45 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 tojás
A zsírt, a porcukrot, a mézet, a tejet, a citrom héját és levét felolvasztjuk, majd kihűtjük és elkeverünk benne egy egész tojást. Hozzákeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és tésztává gyúrjuk, majd egy félórát hagyjuk pihenni.


Ezután 4 felé vesszük a tészát, bucit formálunk belőlük és tepsi méretűre nyújtjuk őket.


 Mindegyik lapot egyesével, zsírozott tepsi tetején sütjük. 



Hozzávalók a krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 vaniliáscukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 dl tej
  • 3 kanál gríz
  • egy réteghez baracklekvár
A grízt felfőzőzük a tejben, majd hagyjuk, hogy kihűljön teljesen. A vajat a két féle cukorral habosra keverjük és kisebb adagokban a grízhez adjuk, hogy egyenletes krémet kapjunk. A végén egy citrom héját lereszeljük és a levével együtt a krémhez adjuk.
A sütemény összeállításának sorrendje:
Tészta - Krém - Tészta - Baracklekvár - Tészta - Krém - Tészta


Porcukorral meghintve tálaljuk. A süti másnaposan az igazi, mert addigra megpuhul teljesen a tészta is, a citromos íz pedig addigra lesz tökéletes.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS