Pages

Fűszerkert otthon

2016. január 6., szerda

Amióta feleség vagyok, belső késztetést érzek arra, hogy a férjemet minél több alkalommal tudjam meglepni valamilyen általam készített finomsággal. Szívesen próbálkozom, és igyekszem arra is szoktatni magamat, hogy a hozzávalókat a hentesnél és a piacon vásároljam meg, ahelyett, hogy letudom a vásárlást egy közeli hipermarketben. 

A fentieken túl, pár éve saját fűszernövényeim is vannak, amik amellett, hogy mutatósak, rendkívül finom ízvilágot kölcsönöznek az ételeknek, és össze sem hasonlíthatóak a boltban kapható szárított társaikkal. 



Jó érzés, hogy saját növényt nevelgetünk, alkalom adtán pedig csak nyisszantunk belőle, és már készülhetnek is a jobbnál jobb finomságok. Sokat olvasgattam a fűszerkertekről, hogy mégis mit érdemes és hogyan, elsőre pedig igazán egyszerűnek tűnt.



Határozottan csak elsőre... :)


Jó pár növényke bánta, mire rájöttem, hogyan is kell velük foglalkozni, így összegyűjtöttem néhány ötletet, hátha Ti is kedvet kaptok az otthoni kertészkedéshez. Elsőként válasszuk ki azokat a növényeket, amiket nem csak díszként látnánk szívesen, de rendszeresen is használjuk majd a főzések során. :) Utána keressük meg számukra a megfelelő helyet. A fűszernövények legtöbbje fényigényes, így az ablakpárkány, vagy a konyha azon része, ahol több órát süt a nap, jó választás lehet. 



Ha megvan a helyük, akkor jöhet az ültetés. A növényeket én általában piacról, vagy kertészetből szerzem be, és jellemzően azokat, amiket 9-12 cm-es cserépben lehet kapni. Az ennél kisebb növényeknél megvan az esély, hogy nem fognak szépen fejlődni, a nagyobbak pedig papír szerint kevésbé tűrik jól a benti életet.


Jöhet a "miben neveljem?"kérdése.
Választhatunk agyaból készült cserepet, ebben az esetben a vízáteresztés problémáját már meg is oldottuk, vagy jöhet a műanyag cserép, aminek lyukas az alja. 


 A vízelvezetéshez sokszor a cserépen található lyuk nem elegendő, így én az alábbi megoldást választottam. A cserép alá, illetve a cserép aljába a föld alá apró kavicsokat helyeztem, így a növény nem vízben áll, hanem a kavicsokról elpárolog. Ezzel megóvjuk a növényt attól, hogy a gyökerei elrohadjanak.
Miután hazavittük a kis növényeinket, ne ültessük őket egyből egy hatalmas cserépbe, inkább ültessük át többször, így szépen fognak terebélyesedni és meg is szokják az új helyüket.

A talaj legyen könnyű és jó vízáteresztő képességű és gondoskodjunk a megfelelő tápanyag utánpótlásáról is. Ma már a kertészetek megkönnyítik a helyzetünket, hiszen kifejezetten fűszernövényekhez való, speciális földet is lehet kapni.

A főzéshez-sütéshez szükséges leveleket kis ollóval távolítsuk el, és semmiképp se törjük, mert ez esetben könnyebben pusztulásnak indulhatnak. 

Most már gyönyörködhetünk a kis kertünkben, és keresgélhetünk a kedvenc receptjeink között, amiket így még ízletesebben tudunk majd elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS