Amióta feleség vagyok, belső késztetést
érzek arra, hogy a férjemet minél több alkalommal tudjam meglepni valamilyen
általam készített finomsággal. Szívesen próbálkozom, és igyekszem arra is
szoktatni magamat, hogy a hozzávalókat a hentesnél és a piacon vásároljam meg,
ahelyett, hogy letudom a vásárlást egy közeli hipermarketben.
A fentieken túl, pár éve saját
fűszernövényeim is vannak, amik amellett, hogy mutatósak, rendkívül finom
ízvilágot kölcsönöznek az ételeknek, és össze sem hasonlíthatóak a boltban
kapható szárított társaikkal.
Jó érzés, hogy saját növényt
nevelgetünk, alkalom adtán pedig csak nyisszantunk belőle, és már készülhetnek
is a jobbnál jobb finomságok. Sokat olvasgattam a fűszerkertekről, hogy mégis
mit érdemes és hogyan, elsőre pedig igazán egyszerűnek tűnt.
Határozottan csak elsőre... :)
Jó pár növényke bánta, mire rájöttem, hogyan is kell velük foglalkozni, így összegyűjtöttem néhány ötletet, hátha Ti is kedvet kaptok az otthoni kertészkedéshez. Elsőként válasszuk ki azokat a növényeket, amiket nem csak díszként látnánk szívesen, de rendszeresen is használjuk majd a főzések során. :) Utána keressük meg számukra a megfelelő helyet. A fűszernövények legtöbbje fényigényes, így az ablakpárkány, vagy a konyha azon része, ahol több órát süt a nap, jó választás lehet.
Ha megvan a helyük, akkor jöhet az
ültetés. A növényeket én általában piacról, vagy kertészetből szerzem be, és
jellemzően azokat, amiket 9-12 cm-es cserépben lehet kapni. Az ennél kisebb
növényeknél megvan az esély, hogy nem fognak szépen fejlődni, a nagyobbak pedig
papír szerint kevésbé tűrik jól a benti életet.
Jöhet a "miben
neveljem?"kérdése.
Választhatunk agyaból készült cserepet,
ebben az esetben a vízáteresztés problémáját már meg is oldottuk, vagy jöhet a
műanyag cserép, aminek lyukas az alja.
A vízelvezetéshez sokszor a cserépen
található lyuk nem elegendő, így én az alábbi megoldást választottam. A cserép
alá, illetve a cserép aljába a föld alá apró kavicsokat helyeztem, így a növény
nem vízben áll, hanem a kavicsokról elpárolog. Ezzel megóvjuk a növényt attól,
hogy a gyökerei elrohadjanak.
Miután hazavittük a kis növényeinket, ne
ültessük őket egyből egy hatalmas cserépbe, inkább ültessük át többször, így
szépen fognak terebélyesedni és meg is szokják az új helyüket.
A talaj legyen könnyű és jó vízáteresztő
képességű és gondoskodjunk a megfelelő tápanyag utánpótlásáról is. Ma már a
kertészetek megkönnyítik a helyzetünket, hiszen kifejezetten fűszernövényekhez
való, speciális földet is lehet kapni.
A főzéshez-sütéshez szükséges leveleket
kis ollóval távolítsuk el, és semmiképp se törjük, mert ez esetben könnyebben
pusztulásnak indulhatnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése