Az
elmúlt néhány hét rendkívül mozgalmasan telt. A hétköznapok elrohantak és
tulajdonképpen a hétvégéken sem tudtam magamat utolérni. Általában nem
szeretjük a "haszontalan" pihenést, de most éreztem, hogy kicsit
vissza kell venni a tempóból. Reggel szakadó esőre ébredtünk, amit titkon
nagyon élveztem. Nem bántam, hogy egy napra beszorulunk a lakásba és
semmittevéssel tölthetjük el az egész napot. Imádtam, hogy békésen telt a
vasárnap, ráérős ebéddel, délutáni kávéval és igazi pihenéssel. Az ebéd
főszereplői a húsleves és a brokkolis pite voltak. A húsleves mindig az otthoni
hétvégéket juttatja az eszembe, akaratlanul meghittséget varázsolhatunk vele az
asztalra és a legjobb az egészben, hogy egy kis odafigyeléssel szinte magát
elkészíti.
A brokkolis pite újdonság volt, az alap receptötlettel az Ízbolygón találkoztam, amit kicsit átalakítottam, összességében pedig elmondható róla, hogy nem igényel nagy szakácstudományt, túl sok időt sem kell a konyhában vesződni vele, így nálam bekerült a lusta vasárnapok receptfüzetbe. Remélem a következő lusta vasárnapra nem kell hónapokat várnom...:)
A recepthez az
alábbiakra lesz szükséged:
A pitéhez:
25 dkg liszt
7 dkg vaj
fél dl víz
1 mokkáskanál só
1 egész tojás
A töltelékhez:
50 dkg darált hús
25 dkg brokkoli
3 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
2 tojás
só
bors
majoranna
oregánó
bazsalikom
bors
A pite elkészítése
tart a legtovább, így azzal kezdtem. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, a
tojást és a hideg vajat majd az egészet tésztává gyúrtam. Igyekezni kell, mert
a vaj miatt könnyen olvad és ez a nyújtásánál sok bosszúságot tud okozni. Kivajaztam
egy piteformát és a tésztát beleigazítottam. Amíg felmelegedett a sütő, a
tésztát a formával együtt a hűtőbe tettem.
A brokkolit pár perc alatt sós vízben puhára pároltam, közben pedig a pitét is
a sütőbe tettem. 180 fokon sütöttem addig, amíg az oldala szép pirosra nem
sült. Azért, hogy a tészta ne veszítse el a formáját, sütőpapírt helyeztem a
közepére és egy lábast állítottam rá.
A húst egy kanál olívaolajon 2 gerezd fokhagymával megpirítottam, majd
sóval, oregánóval, majorannával, borssal és bazsalikommal ízesítettem. Miközben
pirult, a mártás alapanyagait, a tojást a tejszínt és 1 gerezd apróra
vágott fokhagymát összekevertem és egy picit megsóztam. Miután a pite megsült,
a tésztára halmoztam az apróra vágott brokkolit, valamint a darált húst.
Meglocsoltam a mártással, reszelt sajttal borítottam a tetejét és további 30
perc alatt 180 fokon aranybarnára sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése