Pages

Ráérős vasárnap - brokkolis pite

2016. január 8., péntek

Az elmúlt néhány hét rendkívül mozgalmasan telt. A hétköznapok elrohantak és tulajdonképpen a hétvégéken sem tudtam magamat utolérni. Általában nem szeretjük a "haszontalan" pihenést, de most éreztem, hogy kicsit vissza kell venni a tempóból. Reggel szakadó esőre ébredtünk, amit titkon nagyon élveztem. Nem bántam, hogy egy napra beszorulunk a lakásba és semmittevéssel tölthetjük el az egész napot. Imádtam, hogy békésen telt a vasárnap, ráérős ebéddel, délutáni kávéval és igazi pihenéssel. Az ebéd főszereplői a húsleves és a brokkolis pite voltak. A húsleves mindig az otthoni hétvégéket juttatja az eszembe, akaratlanul meghittséget varázsolhatunk vele az asztalra és a legjobb az egészben, hogy egy kis odafigyeléssel szinte magát elkészíti.


A brokkolis pite újdonság volt, az alap receptötlettel az Ízbolygón találkoztam, amit kicsit átalakítottam, összességében pedig elmondható róla, hogy nem igényel nagy szakácstudományt, túl sok időt sem kell a konyhában vesződni vele, így nálam bekerült a lusta vasárnapok receptfüzetbe. Remélem a következő lusta vasárnapra nem kell hónapokat várnom...:)

A recepthez az alábbiakra lesz szükséged:
A pitéhez:
25 dkg liszt
7 dkg vaj
fél dl víz
1 mokkáskanál só
1 egész tojás
 
A töltelékhez:
50 dkg darált hús
25 dkg brokkoli
3 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
2 tojás
bors
majoranna
oregánó
bazsalikom
bors
 
A pite elkészítése tart a legtovább, így azzal kezdtem. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, a tojást és a hideg vajat majd az egészet tésztává gyúrtam. Igyekezni kell, mert a vaj miatt könnyen olvad és ez a nyújtásánál sok bosszúságot tud okozni. Kivajaztam egy piteformát és a tésztát beleigazítottam. Amíg felmelegedett a sütő, a tésztát a formával együtt a hűtőbe tettem. A brokkolit pár perc alatt sós vízben puhára pároltam, közben pedig a pitét is a sütőbe tettem. 180 fokon sütöttem addig, amíg az oldala szép pirosra nem sült. Azért, hogy a tészta ne veszítse el a formáját, sütőpapírt helyeztem a közepére és egy lábast állítottam rá. 



A húst egy kanál olívaolajon 2 gerezd fokhagymával megpirítottam, majd sóval, oregánóval, majorannával, borssal és bazsalikommal ízesítettem. Miközben pirult, a mártás alapanyagait, a tojást  a tejszínt és 1 gerezd apróra vágott fokhagymát összekevertem és egy picit megsóztam. Miután a pite megsült, a tésztára halmoztam az apróra vágott brokkolit, valamint a darált húst. Meglocsoltam a mártással, reszelt sajttal borítottam a tetejét és további 30 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütöttem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS