Pages

Eperlekvár házilag - Szedd magad eper 2015.

2016. január 7., csütörtök

Idén megfogadtam, hogy igyekszem kihasználni a "Szedd magad" akciókat azért, hogy igazán friss gyömölcsök kerülhessen az asztalra és nem utolsó sorban azért, hogy tudjak belőle elrakni is.

 
Június elején pont az egyik legmelegebb hétvégét sikerült a barátnőmmel kiválasztanunk és ellátogattunk Szigetszentmiklósra. Kicsivel több, mint egy óra leforgása alatt 7 kilo epret sikerült szednünk, mindezt úgy, hogy a tulaj érkezésünkkor jelezte, hogy a péntek-szombati napuk nagyon forgalmas volt, így szemfülesnek kell lennünk, ha szép szemeket szeretnénk találni. Hatalmas volt a bejárható terület, és jól is szórakoztuk, na meg persze jól is laktunk elég gyorsan. 
A hét kilo epret talán 370 ft-os kilos áron hoztuk el, aminek az íze mennyei édes volt. Egy részéből még aznap sütemény készült, a többiből pedig lekvárt főztem.

Életem első eperlekvár készítése sikeresnek bizonyult, így íme a recept hozzá.
A kedvemet abszolút meghozta a folytatáshoz, így a baracklekvár receptjét már időben fogom hozni, hogy még Ti is eltudjátok készíteni.
Amire szükség lesz:
  • 3 kg eper (apróbb szemű, édes, és érett)
  • 70 dkg cukor
  • Egy Dr. Oetker Dzsemfix (én a 3:1 arányú verziót használtam)
  • 1 kk citromsav
  • 6 db befőttes üveg
Az epreket alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Egy nagy fazékba tegyük fel főni a cukorral és egy krumpinyomóval vagy kézi turmixgéppel törjük össze az eprek egy részét. Forrás után habozzuk le és adjuk hozzá a citromsavat, illetve a dzsemfixet is. Lassú tűzön főzzük még pár percig és kavargassuk is, hogy le ne égjen.
Az előkészített, fertőtlenített üvegeket töltsük meg a még forró lekvárral, ez az adag nekem 6 üvegben fért el. Az üvegeket én úgy szoktam fertőtleníteni, hogy miután alaposan elmostam őket, vizet forralok és öntök mindegyikbe. Száradás után töltöm meg az üvegeket a lekvárral és fejreállítom őket pár percre. 
A dunsztolás lépését sem hagyom ki, az üvegeket takaró alá teszem és megvárom, hogy így hüljenek ki. Nincs más hátra, mint készíteni hozzá egy adag palacsintát, és bezsebelni az elismeréseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS