A minap egy fantasztikus receptbe futottam bele, ami a fotókon csodásan festett és a videóalapján az elkészítése sem tűnt túlzottan bonyolultnak. Szerencsére az alapanyagok miatt sem kellett egyből a közértbe rohanni, és kicsivel több, mint egy óra befektetett munkával remek desszertet lehetett a vasárnapi asztalra varázsolni.
A sütemény az őszi alma rózsa sütemény, vagy csak egyszerűen rózsa sütemény nevet viseli és a végeredmény tényleg egy virág fejéhez hasonlít.
Hozzávalók 12 db süteményhez (én az eredeti receptben szereplő mennyiségeken kicsit változtattam)
4 db piros alma
2 ek kristálycukor
fahéj
1 fél citrom leve
1 csomag leveles tészta
3 ek lekvár
Elsőként az almákat vágjuk ketté, vegyük ki a magházat és vékony, kb 2 mm széles szeletekre vágjuk fel. Tegyük egy tálba, engedjük fel annyi vízzel, hogy az almaszeleteket ellepje, és facsarjuk bele a fél citrom levét. Tegyük a tálat a mikróba kb. 5 percre, hogy az alma jól megpuhuljon. Az egész süti elkészítésének ez a lépés a titka. Fontos, hogy az almaszeletek tényleg vékonyak legyenek, és hogy kellő ideig puhítsuk a mikróban, mert ezáltal lesz könnyen hajtogatható.
Következő lépésben fogjuk a levelestésztánkat (én most olyat vettem, amiben 4 db lap volt, eleve nyújtva) és nyújtsuk ki úgy, hogy 3 db 15 cm-es csíkot tudjunk belőle vágni. Az almáról öntsük le a vizet és itassuk le róla papírtörlővel a vizet. Ezután minden egyes csíkot kenjünk meg a lekvárral, amihez én eperlekvárt válaszottam, az almaszeleteket pedig egymást fedve tegyük végig minden csíkon. Szórjuk végig egy hintésnyi fahéjjal és kristálycukorral majd hajtsuk ketté a tésztacsíkot. Hengerben tekerjük fel, így fogjuk megkapni a jellegzetes virágmintát.
Nincs más hátra csak a feltekert virágokat beletenni egy picit kivajazott muffinpapírba és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütni, addig, amíg a szirmok elkezdenek barnulni. Tálalásnál porcukorral hintentettem meg. Jöhet hozzá egy forró tea és kész is az igazi vasárnapi teadélután.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése